Мед-трійняк береться кілограм меду на три літри води (1 до 3) й вариться, доки перестане підніматися піна. Це може тривати від двох до восьми годин. Спочатку шумує, піну треба збирати. Потім треба остудити до температури не вище 30 градусів. Додаєм трави .Виливаємо в скляну посуду додаючи 250 гр. теплого житнього хліба. Краще брати дубові бочки. Закопати в землю глибше промерзання землі або до льоху від 1до 10років. Чим довше тим вишикуваніши. Колір напою залежить від кольору меду та настоянок трав, які додаються. Смачного.
100 грам меду , 3 кг борошна з житнього борошна простого помелу, 12 л води, 3 ст. ложки рідких дріжджів.
У солод додати житнє борошно й замішати в охолодженій воді. Ретельно перемішати, щоб у тістоподібній масі не було грудок, перекласти все в емальований посуд і поставити в добре прогріту піч або духовку на 2 доби. Упарене тісто викласти в діжку і, повільно й поступово доливаючи теплу воду, розвести його при безперервному помішуванні. Розведене сусло накрити й поставити в тепле місце на 15-20 годин.
Роблять закваску з 200 грам борошна, палички дріжджів і склянки води. У добре пропарене барило обережно зливають відстояне сусло для зброджування, і негайно ж наливають дріжджову закваску й мед або білу патоку. Ретельно перемішують і залишають для шумування в теплому приміщенні на 12-16 годин. Дають суслу перебродити й відстоятися. Освітлений квас розливають у пляшки, закорковують їх і кладуть у прохолодне приміщення. Зберігати пляшки потрібно лежма.
1 кг солоду, 6 л води, 200 г меду, 100 г змелю, 50 г дріжджів, 1 ч. ложка солі.
Ячмінний солод розміщують із холодною водою (1:6) і ставлять на піч. Уранці суміш переливають у казан, додають сіль, доводять до кипіння й варять при дуже слабкому кипінні близько 2 годин, періодично розмішуючи.
Потім додають хміль і варять близько 20 хвилин. Сусло проціджують у барило (каструлю), охолоджують, додають дріжджі, мед або патоку й залишають до вечора. Пізно ввечері пиво проціджують у пляшки, закорковують і ставлять на холод. Наступного дня його можна пити.