Мед має бактерицидну та стимулюючу дію, сприяє виведенню токсинів з організму. Цей дивовижний продукт містить майже всі мікроелементи і за складом нагадує плазму крові людини. Особливо корисний мед для дітей, оскільки він підвищує вміст гемоглобіну і покращує імунітет. Як вибрати справжній мед? На жаль, виготовити мед-підробку дуже просто. Фальсифікатори розбавляють його патокою, сиропом, просто цукром. Відрізнити справжній мед від підробки іноді складно навіть фахівцю, що вже казати про простих споживачів. Але все ж таки існують деякі ознаки, які дозволяють вибрати «правильний» мед. 1.Зверніть увагу на консистенцію продукту. Якщо мед кристалізується, то це свідчить про його натуральність - він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду і умов зберігання. Якщо мед не кристалізується до осені - це підробка. Тільки акацієвий мед кристалізується повільно (за що особливо цінується) - він може залишатись рідким цілий рік. 2.Справжній мед практично не псується, тобто термін його зберігання необмежений. Якщо ж в продукт підмішати цукор, то він не зможе довго зберігатись і почне закисати. 3.Якісний мед не повинен пінитись, це в свідчило про його незрілість, наявність процесів бродіння, погіршення смакових, поживних і лікувальних властивостей. 4.Взагалі мед кришталево чистим не буває, в ньому завжди присутні зерна пилку, частинки воску. Цей факт взяли на озброєння фальсифікатори - вони додають у підроблений мед трупи бджіл, шматочки воску і частинки трави, щоб переконати покупця в його натуральності. В банці не повинно бути розшарування. Іноді вуличні ділки закладають в банки суміш манки з патокою, а зверху - тонкий шар меду. 5.Найкраще мед від підробки відрізнить лабораторія, яка є на кожному ринку. Але й тут є свої нюанси. Продавець підробленого меду може заздалегідь домовитись з лаборантом, щоб той "не виявив" фальсифікату. Тому безпечніше купувати мед у знайомого пасічника прямо з пасіки. Якщо ж ви вибираєте цілющі ласощі на ринку, віддавайте перевагу тим продавцям, у яких є сертифікат на продаж продукту. 6.Фасований мед, який продається в магазинах, - прозорий, рідкий . Для додання продукту товарного вигляду його при високих температурах підігрівають і наливають у тару. Після термічної обробки мед втрачає всі корисні речовини, залишається тільки глюкоза. Мед не можна змішувати з гарячим чаєм, оскільки при температурі вище 48 градусів він стає просто «солодким». Кип'ячений мед дуже прозорий, з яскравим бурштиновим блиском. 7.Мед може зберігатись кілька років. Головне - тримати його при кімнатній температурі, не ставити в холодильник. А до зими справжній мед обов'язково перетворюється в густу масу, потім кристалізується. Рідкий мед взимку - це продукт, або отриманий в результаті годування бджіл цукром, або розтоплений. 8.Літр зрілого меду має важити не менше 1,4 кг. 9.Натуральний мед «намотується» на ложку, в баночку лягає гіркою. Якщо цього не відбувається, то, ймовірно, мед незрілий. Незрілий мед дуже рідкий, швидко прокисає. 10.Якісний мед повністю розчиняється у воді. Поява осаду на дні свідчить про наявність домішок. Крапніть у водний розчин меду краплю йоду, якщо посиніло – в продукт підмішали борошно або крохмаль. 11.Крапніть на мед оцтом, якщо зашипить - у ньому є крейда, яку додають для густоти. 12.Найкращий мед - стільниковий. Його не можна підробити, адже кожна комірка в стільнику "запечатана" воском.