Бог створив бджіл саме для людини, бджола збирає меду у 100 разів більше ніж їй знадобиться, одну частину з"їдає сама, або зі своїми дітьми, а решта для нас, людей. В мед не може пробратися жоден мікроб і ні одна шкідлива молекула, в меді є вітаміни В-13 і В-14, ці вітаміни ні в якому продукті ще не зафіксовано. Бджоли роблять мед, бо він служить їм їжею. Отже, процес виготовлення цього продукту - це спосіб заготівлі їжі для колонії бджіл. Перше, що робить бджола, це розшукує квіти і збирає з них нектар. Потім вона переносить його в спеціальному медовому мішечку. Ця сумкоподібна порожнина знаходиться перед черевцем бджоли. Існує клапан, який відокремлює цю секцію від черевця. Перший етап виготовлення меду починається в порожнині бджоли. Цукор, що міститься в нектарі, піддається хімічній реакції. Наступний крок - це видалення зайвої води з нектару. Воно досягається випаровуванням, яке виникає завдяки теплу і вентиляції у вулику. Мед в сотах, принесений медовими бджолами, містить так мало води з натурального нектару, що може зберігатися вічно! Він кладеться в стільники для дозрівання, щоб у майбутньому служити їжею бджолам. Між іншим, коли бджоли не знаходять нектару, вони збирають всілякі солодкі рідини, що виділяються жуками, або особливі секреції рослин. Мед дістають з вулика різними способами. Його можна під тиском видавити з сот або він може продаватися в сотах, вилучених з вулика. Однак більша частина меду дістається з сот машиною, відомої як медовий екстрактор. Використовуючи відцентрову силу, вона змушує мед покинути стільники. Мед дуже сильно розрізняється залежно від того, з яких квітів збирається нектар, в якому місці розташований вулик. Мед містить дивовижне число речовин. Головними складовими є два види цукру, відомих як фруктоза і глюкоза. Там також є невелика кількість сахарози (тростинного цукру), мальтози, декстрину, мінеральних речовин, всіляких ферментів, численні вітаміни в маленьких кількостях, зовсім трохи протеїну і кислот. Мед буває дуже різним на колір і смак - це залежить від того, що було джерелом нектару. У тих областях, де виробляють мед, зазвичай буває тільки кілька рослин, придатних для збору нектару. Так, на північному сході США це конюшина, на заході - люцерна, в Європі - верес.