MEDORAY


Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Вересень » 16 » Як відрізнити справжній мед
09:00
Як відрізнити справжній мед
Можна розбавити трохи меду в невеликій кількості дистильованої води і капнути туди 4 - 5 крапель йоду. Якщо розчин посиніє, значить, для виготовлення цього продукту використовували крохмаль. Зрозуміло, що не бджоли. А капнувши в такий же розчин замість йоду кілька крапель оцтової есенції, ви перевірите мед на утримання крейди. Якщо він там є, розчин зашипить.
З часом мед каламутніє і густіє - і це вірна ознака хорошої якості. А не того, як помилково вважає багато хто, що мед зіпсувався.
Якщо навіть через роки ваш мед не загус, значить, він містить велику кількість фруктози і, на жаль, не володіє цілющими властивостями. Іноді мед під час зберігання ділиться на два пласти: густіє тільки знизу, а зверху залишається рідким. Це говорить про те, що він незрілий, і тому його потрібно з'їсти якомога швидше - незрілий мед зберігається лише кілька місяців.
Недбайливі бджолярі не вивозять бджіл для збору нектару, а просто годують їх цукром. Цукровий мед - ненатуральний. Нічого корисного в ньому немає. Такий мед неприродно білий, крім ріпакового він також білий.
Який мед краще - гірський або, умовно скажемо, рівнинний?
Не попадіться на вудку, коли вас спробують переконати в тому, що гірський мед кращий за той, який збирають бджоли на наших теренах. Ніяких особливих переваг у гірського меду перед "рівнинним" немає. Якість меду і сконцентрованість корисних речовин у ньому залежить тільки від порядності і знань бджоляра, а також від екологічної обстановки району збору меду. Ось тут, правда, є різниця між медом, зібраним в чистому середовищі, і тим, що бджоли збирали з клумб промислового підприємства. Але і тут все залежить від бджоляра. Совість не повинна дозволити йому заробляти на "промисловому" меді.
Чи можна купувати мед з рук? Тільки якщо впевнені, що купуєте. Найбільш часто зустрічається фальсифікатор меду - цукровий сироп. Цим же сиропом нерідко розбавляють недостиглий мед, щоб надати йому бракує солодощі.
У цьому меді вода відсутня. Мед з сиропом має підвищену вологість - це можна перевірити таким способом. Опустіть в мед шматочок хліба, а через 8-10 хвилин дістаньте його. У якісному меді хліб затвердіє. Якщо навпаки, розм'як або зовсім розповзся, то перед вами не що інше, як цукровий сироп.
Але на ринку ніхто не дозволить вам проводити подібні експерименти, зате дадуть спробувати. Часто на невеликий шматочок паперу капають мед для дегустації. Цього цілком достатньо, щоб провести інший експеримент. Збираючись за медом на ринок, візьміть з собою хімічний олівець. Розмажте олівцем мед з папірця, можете розмазати пальцем, а на "медової" смужці спробуйте що-небудь написати хімічним олівцем. Якщо через кілька секунд виявиться напис або розлучення синього кольору, можете впевнено і голосно повідомити продавцю (щоб чули інші покупці), що в продукті присутні крохмаль або борошно. Якщо ні хімічного олівця, підійде і крапелька йоду. Такий самий синій відтінок у пропонованого меду безпомилково визначить крохмаль і борошно в продукті.
Іноді для досягнення густоти справжнього меду в сироп або мед недозрілий можуть додати що завгодно. Борошно, крохмаль, крохмальну або бурякову патоку і навіть крейду. Щоб довести наявність цих речовин в меді, досить розчинити його у воді (1:2). Розчин фальсифікованого меду буде каламутним і райдужно переливатися, небагато часу по тому на дні склянки з'явиться осад. Якщо вам захочеться напевно знати, що домісив в мед, додайте в осад кілька крапель оцту. Вспенивание осаду (виділення вуглекислого газу) прямо вказує на крейду в розчині.
У продавців корисного продукту існує кілька прийомів.
По-перше, заткніть вуха і не слухайте, що вони вам розповідають. На купу брехунів, звичайно, може попастися один чесний продавець, але звідки ви знаєте, що чесний саме той, хто стоїть перед вами? Пробуйте мед не тільки зверху, але і з дна банки. Не соромтеся залізти ложкою в банку і не слухайте продавців, які почнуть кричати: "Не псуйте продукт!"
Мед - антисептик, і чиста ложка в банку не може його зіпсувати. Інша справа, якщо на дні виявився не мед.
Не купуйте на ринку мед без перевірки або закатати. Те, що мед краще зберігається закочені жерстяної кришкою, - міф.
Кристалізація - природний процес меду, який не впливає на його якість і склад корисних речовин. Нехай вас не бентежить Мед. Не приходьте на наступний день до продавця, який пообіцяв вам не Мед. Принесуть той самий, але підігрітий. А гріти мед не можна. Тим, хто віддає перевагу мед в рідкому вигляді, треба врахувати цей факт. Банку з медом поставте в теплу воду. Коли вода охолоне, поміняйте її. Поступово мед розтане.
Справжній мед має наступні ознаки:
1. Якісний мед не скочується з ложки занадто швидко. Візьміть столову ложку меду і швидкими круговими рухами переверніть ложку кілька разів. Мед буде навертатися на неї, майже не стікаючи в банку.
2. Занурте ложку в ємність з медом. Витягуючи ложку, оцініть характер набрякання меду. Хороший буде утворювати стрічку, сідати горочкой, і на поверхні його утворюються бульбашки.
3. Всі види меду мають солодкий смак, але деякі з сортів володіють специфічним смаком. Наприклад, тютюновий, каштановий і вербовий сорти мають гіркуватий смак, а вересковий відрізняється терпкістю. Всякі відхилення в смакових якостях меду говорять про його недоброякісності. Інші вади в смаку можуть бути пов'язані з наявністю домішок. Надмірна кислотність може бути пов'язана з почався бродінням, аромат карамелі - результат підігріву, явна гіркота - невірні умови зберігання неякісного продукту.

4. Колір меду залежить виключно від сорту. І тут можуть бути всі відтінки коричневого і жовтого і навіть білого кольорів. Не лякайтеся блідо-жовтенькі, злегка мутнуватого меду - це нормально для акацієвого
Переглядів: 557 | Додав: Klumko | Теги: мед, йод, підробка, Цукровий сироп | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту