Мед бджолиний – сиропоподібна цукриста речовина, що її
виробляють бджоли з квіткового нектару, паді або солодких соків, що знаходяться
в різних частинах рослин І дерев, і із речовин, що виділяються з слинних залоз
бджоли і складають у комірки стільників як кормовий запас.
Квітковий нектар – це солодкий і запашний сік, який виділяється
із нектарників квітів.
Нектар містить 50-75% води, 20-24% моносахаридів, 13-24% цукру
цукрової тростини, мінеральні речовини, ефірні масла, каротин, вітаміни. Бджоли
відвідують ті квіткові рослини, нектар яких містить багато цукру.
Квітковий пилок, зібраний бджолами з рослин, перетворюється на
пергу завдяки слинним шлункам бджіл. Їх хімічний склад неоднаковий. Тому в лікувальних
цілях використовують пергу.
Пилок – це чоловічий статевий орган у рослин, який являє собою
складний комплекс багатьох цінних харчових і лікувальних речовин. В пилку
міститься майже увесь набір необхідних рослині і людині органічних речовин. В
пилку містяться: амінокислоти, фруктоза, крохмаль; у складі органічних
сполучень містяться мікроелементи: барій, вольфрам, залізо, золото, кальцій,
кобальт і ін. В пилку багато вітамінів В, Р, близько 50 ферментів, гормонів
росту, антибіотичних речовин.
Без квіткового пилку, перги, бджоли не можуть виховувати розплід,
виробляти віск і маточне молочко.
|