Бджолиний мед – це продукт, вироблений бджолами з нектару квіткових рослин. Нектар – солодка рідина (водний розчин цукрів), вироблена нектарниками квітів медоносних рослин. В складі нектару близько 50-80% води, 20-50% сахарози, глюкози і фруктози. Вміст цукрів у нектарі залежить від виду рослин, географічної широти району та інших умов. Найбільш охоче медоносні бджоли збирають нектар з концентрацією цукру більше 50%. Якщо в нектарі менше 5% цукру, то бджоли його не беруть. Крім цукрів нектар містить в собі невелику кількість азотистих речовин і фосфорних сполук, органічних кислот, вітамінів, пігментів, ароматичних речовин, мінеральних солей, ензимів, амінокислот. В збиранні нектару беруть участь бджоли 15-18 денного віку і старші, рідше, при наявності доброго взятку, на збір вилітають молодші бджоли. Нектар з нектарника бджола збирає (насмоктує) за допомогою хоботка, який функціонує як присмоктувальна помпа. Надходячи в медовий зобик, нектар збаг
... Читати далі »
Калорійність меду становить 327 ккал на 100 грам продукту. За калорійністю він однаковий з пшеничним хлібом, згущеним молоком, бараниною, яловичиною, телячою печінкою. Крім того, калорійність меду залежить від його сорту. Липові, квіткові сорти меду, як правило, містять не більше 380 Ккал, а терпкі і темні (з лугових квіток) містять від 390-415 Ккал, не дивлячись на досить велику кількість калорій, мед є цінним продуктом і наявні калорії відноситься не до цукру , а до глюкози, що містить мед. Калорійність меду в чайній і столовій ложці В одній чайній ложці без гірки уміщається 8 грамів меду, а це значить 26 калорій. В одній столовій ложці без гірки вміщується 17 грамів меду, а це значить в ній 56 калорій.
Склад меду До складу меду входять такі корисні компоненти як протеїн, каротин, вітаміни В-групи, вітамін С, РР, ферменти, ефірні олії, органічні кислоти, цукри, азотисті сполуки, всього налічується близько 300 різних речовин. Причому, у складі меду елітних сортів міститься не менше 33 корисних мікроелементів. Харчова цінність меду становить 82 г вуглеводів на 100 г меду. Мед містить в собі цукри - фруктозу (близько 40%) і глюкозу (близько 35%), які становлять приблизно 4/5 від маси меду. Причому, якщо вміст фруктози зростає, мед стає більш солодким, а при збільшенні глюкози, мед швидше кристалізується. Також в меді міститься від 15 до 22% води, в залежності від сортів і зрілості меду. За рахунок концентрації органічних кислот, таких як молочна, яблучна, лимонна та інших, мед має певний смак. Мед містить в собі приблизно 20 амінокислот і різні ферменти, найпоширеніші це діастаза, ліпаза, інвертаза