MEDORAY


Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Вересень » 17 » склад і властивості пилку
22:30
склад і властивості пилку

Квітковий пилок – це чоловічі статеві клітини квіткових рослин. В залежності від виду рослин, він буває найрізноманітнішого кольору (від сліпучо-білого до густо-чорного), для прикладу: пилок акації – білий, з малини – білувато-сірий, з гречки – світло-жовтий, з яблуні – жовтий. Колір пилку визначається рослинними пігментами – каротиноїдами і флеваноїдами. Ці ферменти беруть безпосередню участь в окисно-відновних процесах клітин, в забезпеченні імунітету рослин. Рослини продукують значно більше пилку, ніж його потрібно для репродуктивих цілей. Розсіюючись на великі відстані, пилкові зерна забезпечують запилення квіток у найнесприятливіших кліматичних умовах.
Оболонка пилкових зерен складається зі стійкого каротиноїдального полімеру та його ефірних сполук. Завдяки цьому вона не змінюється протягом тривалого часу. Вчені знаходили неушкоджені пилкові зерна в геологічних покладах землі, вік яких більше тисячі років.
Разом з тим до складу оболонки пилкових зерен входить до 50% жирів, які розчеплюються ферментами травних соків. Це сприяє вивільненю пилкових зерен з оболонки та їх перетравленню.
Пилок є незамінним джерелом білків, мінеральних речовин, жирів, вітамінів для бджіл і бджолиного розплоду. Споживаючи пилок, бджоли-годувальниці виробляють маточне молочко, яким годують матку і молодих личинок. Саме завдяки маточному молочку із заплідненого яйця розвивається матка.
Люди здавна використовують пилок в народній медицині, косметиці, в харчуванні. Індійці Америки готували з кукурудзяного пилку суп, запікали його в пирогах (спостереження Христофора Колумба). В давнину, у південних країнах, пилок мальв використовувався як засіб від випрівання шкіри у немовлят (пилок струшували з суцвіття мальв на випріле місце і пеленку), древні єгиптяни і римляни споживали пилок з метою омолодження.
Зібраний бджолами пилок – це суміш пилку з різних квіток, у ньому знаходяться самі різноманітні речовини, які мають притаманні даній рослині лікувальні властивості. Кожен вид пилку при його споживанні виявляє свої специфічні особливості щодо дії на організм людини. Так, пилок акації і маку сприяє нормалізації функцій нервової системи та шлунку, пилок каштана є ефективним засобом для лікування варикозних розширень вен, порушень венозного і артеріального кровообігу, пилок глоду зміцнює серцевий м’яз, пилок вишні використовується в якості сечогінного засобу. Усі види пилку виявляють протизапальну і антибактеріальну дію, підвищують імунну реактивність організму людини, нормалізують сон, поліпшують фізичну і розумову працездатність.

Специфічна дія пилку різних видів рослин (за А.Каясом, 1975)
Вид пилку    Специфічна дія
Евкаліпт    Антибіотична, при нежиті і бронхітах
Розмарин    Відновлююча апетит
Верес звичайний    Проти жовчного каміння, простатиту
Акація, огірки, мак    Заспокійлива
Глід, шипшина, гречка    Зміцнююча капіляри
Кінський каштан, глід, м’ята    Регулююча артеріальний тиск
Каштан кінський    Регулююча венозний кровообіг, проти варикозного розширення вен
Глід    Зміцьнююча серцевий мяз
Васильок, вишня, кульбаба, шалфей    Сечогінна
Акація, бузина, лаванда, розмарин    Нормалізуюча роботу шлунку
Евкаліпт, яблуня    Загальнотонізуюча
Яблуня    Проти інфарктна 
Апельсинні і лимонні дерева    Снодійна (прити безсоння)
Розмарин    Регулююча роботу кишечника, збуджуюча
Шипшина, верба, евкаліпт, Апельсинове дерево    Тонізуюча
Мак-самосійка    Проти кашлю, снодійна
Ріпак    Проти варикозних виразок
У пилку міститься багато амінокислот, ряд вітамінів: ретинол, тіамін, рибофлавін, аскорбінова кислота, біотін, пантотенова кислота, фолієва кислота та інші. В пилку жовтої акації каротину (провітаміну А) в 20 разів більше, ніж у моркві. В пилку містяться усі незамінні амінокислоти, особливо багато в ньому ізолейцину, метіоніну, фенілаланіну, лейцину, треоніну, лізину, триптофану і валіну. В 20 г пилку знаходиться добова потреба організму в амінокислотах. За своєю калорійністю і за вмістом поживних речовин пилок близький до таких продуктів рослинного походження, як пшенична (або гречана) мука. Проте, цінність пилку не лише в незамінних амінокислотах, а й в наявності інших біологічно активних речовин, які виявляють лікувальну дію на організм.
За своїми властивостями пилок близький до таких сильних адаптогенів як жень-шень і лимонник китайський. Споживання пилку рослин, подібно до адаптогенів, оптимізує стан нервової системи, підвищує протидію організму інфекціям, поліпшує кровообіг шкіри, роблячи її еластичною і пружною (ефективний засіб омолодження шкіри).
У пилку, як і в перзі є такі мікроелементи: барій, ванадій, вольфрам, залізо, золото, ірідій, магній, кадмій, кобальт, кремній, мідь, молібден, миш’як, олово, паладій, платина, срібло, фосфор, хлор, хром, цинк, стронцій. Наявність мікроелементів у пилку та їх участь у процесах кровотворення використовується для лікування анемій. Особливо ефективним є споживанням пилку (перги) з медом та маточним молочком.
Півторамісячний курс лікування хворої на гіпохромну анемію з допомогою пилку (обніжки) сприяв повній нормалізації показників крові: кількість еритроцитів збільшилась з 2,4 до 4,0 млн, гемоглобіну – з 7,8 до 12,1гг%, показник ШОЕ знизився з 35 до 10 мм/год (А.Ф.Синяков, 1995). За даними Алена Каяса (1968) прийняття пилку протягом декількох днів покращує апетит, оптимізує обмін речовин, позитивно впливає на процеси травлення. Пилок у поєднанні з медом (2:2 і 1:2) позитивно зарекомендував себе при лікуванні гіпертонічної хвороби (К.А.Кузьміна, 1977), алкоголізму (Р.Л.Парет, 1974), захворювань печінки (М.Яломицян, 1982; Н.В.Беляєва і ін, 1990)) і органів травлення (М.І.Крікштопайтіс, Юодвалкіс, 1988), серця і легень (А.І.Башмяков, В.К.Чернов, 1988). Пилок у поєднанні з медом виявився ефективним засобом оптимізації морфологічного складу крові, лікування ішемічної хвороби, атеросклерозу, стенокардії, захворювань простати (Б.А.Охотський, Н.Б.Охотська, 1987).
Особливо корисний пилок для осіб, які виконують великі обсяги фізичних навантажень і часто страждають анемією (малокрів’ям). Лікування спортивних анемій хіміотерапевтичними препаратами малоефективне і вимагає багато часу. Значно швидше проходить відновлення вмісту еритроцитів і гемоглобіну в крові спортсменів при споживанні пилку в поєднанні з медом, особливо гречаним, в якому міститься багато заліза. Як відомо, залізо є обов’язковим складовим компонентом гемоглобіну еритроцитів. Пилок корисний спортсменам, які мають варикозні розширення вен (варикозні вузли).
В народній медицині пилок використовується для лікування гіпертонії, запаленні передміхурової залози, хронічних колітів, неврозів, поліартритів, варикозного розширення вен, подагри, порушень функцій ендокринної сисеми, гепатитів. Для людей старшого і похилого віку пилок є ефективним засобом попередження передчасного старіння. Споживання пилку з медом стимулює обмін речовин, регулює функцію шлунково-кишкового тракту, сприяє виведенню з організму токсичних речовин, зокрема нітратів.
Якими б цінними не були продукти бджільництва, усе ж таки головна заслуга бджіл полягає у їх здатності до запилення рослин. Протягом теплого погожого дня одна бджола відвідує 7000-8000 квіток. Для запилення 1 га саду достатньо 1-2 бджолородини. Дохід від запилення саду перевищує вартість зібраного меду у десятки разів. Так, при запиленні вишень і черешень врожайність зростає в сім разів, яблунь – в три і більше разів, врожаї запиленої бджолами малини і агрусу зростають в два рази, огірків – у 8-10 разів, гречки на – 40%, соняшника на – 60-70% тощо

Переглядів: 525 | Додав: Klumko | Теги: пилок, бджоли, ВІТАМІНИ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Олексндр  
0
куплю для себе, здоровя важливіше

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту